teisipäev, 26. märts 2013

Riigiasutused

Õhk +33, merevesi +24, tuul imekombel vaid 3 m/s.

Väga omapärane, araabiapärane on ajada asju riigiasutustes.
    Olen kokku puutunud notari, kohtu, elektrivõrgu, telefonivõrgu, linnavalitsuse, passilaua ja turismipolitseiga.
    Kõigile ühine on, et dokumendikuhjad on tohutud- arvutisse üldjuhul midagi ei panda. Ametnikud istuvad tähtsa näoga oma kirjutuslaua taga, dokumentide peal on pea-aegu päev läbi teeklaas, lepjoškasse pandud salat... ja suitsetavad vahetpidamata. Ime, kuidas hiired toidujäätmetega koos dokumente auklikuks ei söö ja sigaretituhast kogu kupatus maha ei põle... Hiiri- rotte on Egiptuses kõikjal.
     Lisaks on just riigiasutustes kohutav heakord- kõrbetuul toob aastatega liiva, remonti pole tehtud, koristaja käib vaid palga järel... Aga altkäemaksu võtavad kõik, seda ei pea isegi salaja andma. Iga asjaajamist võib suure raha eest ajada advokaat, või mõni kohalik targem mees, sest näit.elektriarvesti saamiseks tuleb läbi käia u. 30 ametnikku, ikka alamatest kuni kõige kõrgemateni. Muide, siin on korteriomaniku tunnus mitte niivõrd korteri ostu- müügileping, kui elaktriarvesti oma nimele saamine.
    Notaribüroo on samasugune koristamata, dokumentidemägedega koht. Siia tuleb ametlikult vaid senine omanik, kui on kogu raha kätte saanud, ja vormistab korteri kohta täisvolituse ostja nimele.Notaris ei uurita, kas sel omanikul ongi õigust müüa- selle algdokumentide kontrollimise võib "tellida" advokaadilt. Notarihoone ukseesine on täis suvalisi "kirjutajaid", keda tuleb palgata paberi valmiskirjutamiseks. Terve aasta kulub selleks, et omavahel sõlmitud ostu- müügilepingu all senise omaniku allkirja Kohtus tõestada. Notar seda ei tee. Ja Kohtus jällegi ei kontrollita müüja õigusi müüdud korterile.
    Välismaalased annavad allkirja araabiakeelsetele  dokumentidele, mille kohta parimal juhul antakse paarisõnaline "tõlge". Aga enamasti ikka nii, kuidas on kasulik araablasest poolele. Tihti ei tõlgitagi, või tehakse loodetud dokumendi asemel hoopis vastupidine.
  Veel paar aastat tagasi sai välismaalane vähemalt Turismipolitseis tavaliselt õiguse, nüüd enam mitte.
    
    
  

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar