kolmapäev, 18. veebruar 2015

Kõrb

Õhk +23, meri +23, tuul 11 m/s

Egiptuse territooriumist 95 % on kõrb. See pole päris elutu ala, loomadest elavad kõrbes: sisalikud, maod, putukad, skorpionid, kilpkonnad, gekod, pistrikud, kaamelid, suurte kõrvadega kõrberebased (kõrvad aitavad ilma higistamata kehatemperatuuri madalamal hoida) ...
Kõrgemates kohtades on (liiva)kivikõrbed, kust lahtine liiv on tuulte poolt ära puhutud, ja kus võib kohata fantastilisi kivimoodustisi. Pildil Valge kõrb:
Hurghadast soovitan kindlasti osta kõrbetuur- see on tõeline eksootika. Kui just iseseisvalt- kohalike liinibussidega- ei riskeeri oaasidesse sõita.
Hurghadasse lennates lendab lennuk sellise kõrbe kohal:
Egiptuses on keset kõrbet järgmised oaasid: Dakhla, Baharija, El Faijoum, Farafra, Kharga, Sitra ja Siwa. Siwa lähedal on ka väike Qara oaas.
Oaasid tekivad kõrbes, kus põhjavesi maapinnale kerkib. Ammusel ajal kogunesid veevarud maa-alustesse koobastesse. Oaasides on ka järvesid ja märgalasid. Peamiselt kasvavad oaasides datlipalmid. Kohalikud elanikud kasvatavad siin ka kõike muud eluks vajalikku- turg ju kaugel.
  Kõrbes on sageli- eriti kevadeti- liivatorme. Need ulatuvad ka linnadesse- Hurghadas on paremas olukorras tihedalt asuvate majadega piirkonnad- oma lähimatesse kauplustesse minek pole seal keeruline ka tormiga.
   Kõrbetes leidub ka maavarasid- naftat, maagaasi, vääriskive ja metallimaake.
Karjakasvatus kõrbes oaaside piiril tekitab maastiku kõrbestumist, u. 6 km/aastas.






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar