laupäev, 1. märts 2014

Surnuaed Hurghadas

Õhk +28, meri +23, tuul 3 m/s

  Egiptuse muhameedlastel on mitu usulahku, nagu ka siinsetel kopti kristlastel. Seetõttu võivad ka kombed erineda.
  Hurghada kesklinnas, kõige paremal, siledamal maa- alal asub moslemite surnuaed. On kõrge taraga ümbritsetud, suuruse varuga tulevikuks. Ent siinsed elanikud on tulnud enamuses maalt ja väikelinnadest, seega maetakse nad tavaliselt oma kodukohta, oma suguvõsa lähedale. Vaade surnuaiale:
   Islami kombe kohaselt maetakse kiiresti, tavaliselt samal õhtul või öösel. Siin tundub üks põhjustest olema palav kliima. Maetakse mähituna uude valgesse surilinasse, (mis ei tohi olla liiga uhke ja kallis- hoolitse parem elavate eest), Meeste surilina koosneb 3 tükist, naiste oma 5 tükist. Nimetatud komplektid on müügil. Surnu asetatakse hauas  paremale küljele, näoga Meka poole. Matuselised viskavad lahkunule 3 peotäit liiva. Naisi matustel enamasti pole. On keelatud liiga valjuhäälselt surnut taga nutta ja halada. Kui sureb naise sugulane,võib mees keelata naisel üldse leinata. Kui surnu oli tema mees, siis on leinaaja pikkus 4 kuud ja 10 päeva.
   Hauale pannakse lihtne kivi, ja tihtipeale enam haual ei käida. Sest hoolitsema peab elavate eest. Ja ka mõtlema peab elavatele.
   Varasem komme näeb ette matmiskohana perekonna hauakambreid. Sellesse maapealsesse ehitisse paigutatakse surilinasse mässitud surnu ja ukseava suletakse seejärel suure kivitahvliga. Selliseid surnuaedu on Egiptuses praegugi, lihtsalt Hurghadas on enamast mindud lihtsamat teed. Mõned hauakambrid on ka siinsel surnuaial.
   Kristlaste surnuaed asub eraldi, linnast eemal. Sinna maetakse ka välismaalasi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar