pühapäev, 23. märts 2014

Punase Mere Kubernerkond

 Õhk +30, meri +24, tuul ikka 10m/s

   Hurghadat teatakse turismikeskusena, aga vähem kubermangukeskusena.
 Egiptus jaguneb 27 kubernerkonnaks (mulle meeldiks rohkem sõna: kubermanguks või provintsiks). Plaanis on luua 2017.aastaks veel lisaks 5 kubermangu. Pildil Punase Mere Kubermang, mis lõunas ulatub Sudaanini (lõunaosa jäi pildilt välja):

   Punase Mere Kubernerkond on suurusega 130.000 km2. Pikkus 1000 km Punase Mere rannikut. 1/8 riigi territooriumist. Keskus Hurghada, peamised ametiasutused asuvad vanalinnas Daharis:  kuberneri residents ja vajalikud asutused, Linnavalitsus, Kohus, Politsei, Turismipolitsei, Vangla, notarid, advokaadid jne. Kuberner on kindralmajor Ahmed abd Allah (sõjaväelane). Nagu ka tulevane president Al- Sisi (pildil ):

   Siinses provintsis toodetakse 75% Egiptuse naftast ja gaasist, värvilisi metalle, kulda, hõbedat, fosfaate, kroomi, volframit, smaragde jne. Kaubavahetus toimub nii Vahemere kui Punase Mere kaudu.
   Maanteed on Egiptuses päris hea kvaliteediga. Poolas näiteks on suvise soojusega asfalt pehme ja saab vagudest rikutud autorataste all, siin on tähtsamate maanteede asfalt ka kuumaga sile ja kõva. Majadevahelised tänavad on aga tihti asfalteerimata ja tolmavad.
   Egiptuse turismisektoris töötab 12 % riigi töötajaskonnast. Turism pole riigis Nr.1. tähtsusega tuluallikas, nagu ekslikult arvatakse. Suur tulu tuleb Suessi kanalist, naftast, gaasist, maavaradest, puuvilla tootmisest- töötlemisest ja tööstusest. Aga alates 2011 a. revolutsiooni segadustest on riigi majandus suurt kahju kandnud. Kas millalgi jõutakse õitsvale järjele?
    Punase Mere Kubermang on riigile strateegilise tähtsusega oma maavarade ja asukoha poolest.
    Turism on koondunud suures osas siia kubermangu. Egiptuse Turismiminister lubab, et välismaa turistide turvalisus on riigi prioriteet. Ka elab siin hulgaliselt välismaalasi. See pole ettearvamatute beduiinide Siinai, kus Iisraeli nõudmisel pole lubatud sõjaväge, ja turvalisus sõltub üksnes Allahist.
    Turismikeskused on nüüd ka Marsa Alamis, Safagas, Makady Bays jm. Need piirkonnad on eriti hinnatud sukeldujate seas. Punase mere elustik ja korallid on siin mitmekesisemad ja paremini säilinud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar