neljapäev, 9. veebruar 2017

Hurghada- Qena- Luxor- Assuan

Eile õhtuse 18.00 liinibussiga saabusin Luxorisse kell 23. Bussipilet 60 LE (mikrobussiga 40 LE). Hotell Fontana. 60 LE. WC ja vannituba 3 toa peale. Vatimadrats ja -padi pikkusega 1 m! Parem oleks olnud poroloonmadrats. Muidu sattus olema väga puhas maja. Miskipärast enamik odavaid hotelle on end veidi parandanud ja hinda tõstnud kõvasti. Kuigi odavaid tahetakse väga. Talvisel ajal on turiste Egiptuses palju, ka üksi- kaksi reisivaid. Sest arenenud maades on külm, ja odavatesse riikidesse suunduvad seljakotituristide hordid. Egiptuses tuleb odavamad hotellid kindlasti varakult broneerida!!
Linn on vaatamata oma kuulsusele väga must ja vaene, v.a. mõned kesklinna piirkonnad ja paremad hotellid.

Vaatamisväärsused on muidugi suurepärased, aga need olen varem põhjalikult ära vaadanud.
Reisiraamatutes hoiatatakse igasugu pettuste eest, eriti taksod, kalessid ning tänavapoisid.

Järgmisel hommikul kõndisin raudteejaama. Sõiduplaane väljas pole (!?), aga imekombel oli platvormi ääres Assuani rong.
Välismaalastele müüakse kassast pileteid vaid öisele lux- kiirrongile. Aga Lonely Planet õpetab, et vaja sobivasse rongi istuda ja seal müüakse pilet, saingi 60 LE + 6 LE välismaalase tax. 2.klassi vagun oli mugavate istmetega, topelt päikesekatetega akendel. Sõit oli huvitav, mööda vilksatasid külad, põllud ja asulad.

   Assuan on huvitav. Kohe jaama juurest algab Turu tänav- turu ja tohutu hulga hotellidega. Kõik odavamad hotellid muidugi rahvast täis. Ülisuure vaevaga leidsin ühe toa Paradise Hotellis, korralik tuba 150 LE. Muidugi tuli hinda kaubelda. Pildil turg:


Linnas ja hiljem Abu Simbelis liikusin koos huvitava jaapani turistiga, kes on jalgratta-  ümbermaailmareisil (üksi). Kuna ta on Egiptuses esmakordselt, ja mina juba oskan 20 araabiakeelset sõna, siis kõike küsisin ja kauplesin enamasti mina, lõpuks kergelt tänades. Jaapani viisakusele tundus olema vajalik veelkord kummardada ja tänada. Jaapanlased ei suuda hääldada "šukran" (aitäh), neil puudub r-täht, seega ütles ta su-ku-la-nu. (kaashäälikuühendeid neil ka pole, siin lisatakse kaashääikule "u") Olen kindel et kui ta juhuslikult liiga vähe kummardas, ei saanud keegi aru, mida ta ütles.
Mandrite vahel lendamiseks valib ta lennukompanii, kellel jalgratta vedamine tasuta. Tundub, et jalgrattaga maailmarändureid on palju. Kuigi maailma turvalisus langeb iga aastaga. Kahju. Ka üksi jahiga ümbermaailmareisijaid on palju. Meredki pole piraatidest- röövlitest priid.


2 kommentaari:

  1. Tere,
    Jaapanlastel on r täht olemas (harakiri, karate, karaoke) , aga kuidas nad seda hääldavad, ei tea.
    Kas nüüd, kui naela kurss on kõvasti langenud on odavam elada või on hinnad tõusnud?
    Rünno

    VastaKustuta
    Vastused
    1. r- hääldamine on neil võõrsõnades ikka pigem lähemal l-le. oma sõnades vast lähem r-le.
      Igatahes nende hääldus erineb kõvasti.
      Sügisel oli siin ülisoodne, dollar tõusis tundidega, hinnad aga tõusid aeglaselt. Nüüd ka ikka odavam kui paljudes riikides.

      Kustuta