reede, 22. jaanuar 2016

Vanalinn Dahar

õhk +21, meri +22

Käisin üleeile vanalinnas viisapikenduse dokumente sisse andmas. Seekord on viisade väljastamist koomale tõmmatud ja ooteaegasid pikendatud. Isegi rikaste riikide pensionärid saavad viisapikenduse 2-3x lühemaks ajaks kui tavaliselt. Mis siis minul loota. Kuigi erilist vajadust viisat pikendada pole, otsustasin siiski seaduskuulekas olla. Äkki saan aastase viisa, siis ei pea muretsema, et üksikreisijaile tuleval sügisel riiki sisenedes lennujaamast viisat enam ei anta (seda plaanitakse juba mitu aastat).
Veel käisin kopti peakirikus, turul, lihtsalt tänavail.
  Siinne linnaosa on Hurghada vanim, enamus maju on 1980- 2000 aastatest, seega üsna väsinud moega. Aga riigiasutused, kuberneri residents ja Linnavalitsus- asuvad peamiselt just siin. Muidugi on politseinikke ja sõjaväelasi piirkonda turvamas. Ent paljudes muudes riikides on see häirivam ja sagedasem kui siin. Igatahes eksootiline ja turvaline kant. Välismaalaste kohaloluga ollakse harjunud, nende suhtes ollakse külalislahked ja tolerantsed. Siin vanalinnas elab suhtarvudes rohkem kohalikke kui muudes linnaosades. Seega liigub rahvuslikes rõivis egiptlasi palju. Ka üleni mustas naisi, kel vaid silmad näokatte vahelt paistavad. Koptikristlaste naised ei kata nägu, juukseid (ega enamasti ka keha laiade rõivaste alla).
 Linn muutub igal aastal- osa kaubanduspindu suletakse, teisi avatakse. Ka suured toidupoed kaovad ja tekivad. Imelik, et siin linnas tööstuskauba täikasid pole. Kasutatud mööblit küll müüakse ja osa restaureeritakse. Ega palju kraami lausa äraviskamiseni ei jõua, isegi prügikastidest korjavad kastiga mootorratastel poisid nii plastikpudelid kui muu plastiku ümbertöötlemiseks. Ja ise toodavad sellest igasugu esemeid. Metall ostetakse kokku samuti kastiga mootorrataste või -autodega. Samasugustelt transpordivahenditelt müüakse mööda sõites kõikvõimalikke lõunamaa puid ja taimi. Puuvilju müüakse tihti eeslirakenditelt. Eeslirakendeid on ka muidu näha. Kaameleid on vähe, vaid turistide sõidutamiseks.
Huvitav on, et jalgrattaid- mootorrattaid on linnas vähe. Sõidetakse soodsa hinnaga mikrobussidega. Enamus ei oskagi jalgrattaga sõita. Nagu enamik egiptlasi ei käi ka ujumas. Kuigi elavad siin mere kaldal.
Nii et patriarhaalne ja traditsioone hoidev riik.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar