teisipäev, 12. jaanuar 2016

Hurghada peale Bella Vista hotellipussitamist

õhk +23, meri +23

Endiselt on plusskraadid meeldivalt suured, ent põhjatuul külm ja tugev.
Turvalisus linnas on vähemalt seni väga kõrgel tasemel. Korravalvureid on lisandunud, aga selletagi on tavaline olukord ohutu. Lisaks turistide turvamisele on Hurghadas ka kubermangukeskus, riigiasutusi turvatakse samuti (nii suured politseiüksused kui sõjavägi).
Liiguvad jutud, et pussitajapoisid polnud terroristid, vaid tavalised töö kaotanud noormehed. Muidugi on ISIS-el kasulik näidata, et nemad jõuavad kõikjale, ja politseil hea demonstreerida, et kui hästi nad kahjutustavad terroriste.
 Eks näe, kas 25. jaanuari- revolutsiooni aastapäeva- Kairo paugutamised ka Hurghadas mingit moodi väljenduvad.
   Meie tuultele avatud metsikus mererannas jätkub ujujaid-päevitajaid ka praegu:
Liikumine linnas on turvaline, kuigi mõned meeleheitel noorukid vahel tõmbavad mööda sõites mõnelt naiselt käekoti. Ka araablannadelt. Aga maailma muudes riikides ja piirkondades on seda tüüpi juhtumeid kordades rohkem, ja juba palju aastaid.
Mõttekas on mitte kõndida erilise vajaduseta õhtuti- öösiti tänavatel, eriti üksi. Ka see on aastaid lääneriikides palju ohtlikum olnud kui siin.
Kurb muidugi, kui jõuame siinse kuritegevusega millalgi järele arenenud (ja ka vähearenenud) riikidele.
Venemaa ja Egiptuse vahel ei toimi praegu ka otselendavad regulaar-lennuliinid. See räägib suhete jahenemisest kahe riigi vahel. Ja rikaste araabiariikide turistid siia puhkama ei kipu, lääne- euroopa maade omad on õnnestunud ka ära hirmutada- nii on hulk egiptlasi kaotanud oma sissetulekud hotellides ja kaubanduses... Vast ehk kaubavahetus jäi toimima? Muidugi on see riigile tõsine katsumus.
   Siiski on Hurghadas elu EL pagulaskriisiga (ja väga paljude riikide kuritegevusega) võrreldes kordades ohutum ja päikselisem. Sellised hordid anonüümseid noori mehi hakkavad Euroopasse sattununa ühinema kuritegelikeks kampadeks- neil ju vaja aina rohkem raha ja hüvesid. Suguvõsa ees ei pea enam korralik olema. Lisaks on need rahvad aastatuhandeid harjunud narkootikumide tarvitamisega. Oma koduriikides oli neil kogu riigikorraldus arvestanud rahva omapäradega.
    99 % Hurghada tuhandetest residentidest  (u. 20 000 välismaalast) tunnetavad oma nahal siinset turvalisust. Eks mõni pageb ka kuhugi, kus arvab parem olevat. Selline väike kriis aga liidab ülejäänuid.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar