laupäev, 26. detsember 2015

Jõulud ja külmetushaigused

õhk  +23, meri +23

  Praegu on aasta külmim aeg. Ka jaanuar ja/või veebruar võivad olla külmimad kuud. Eks näe, kuidas sel aastal. Kuigi plusskraade on veel piisavalt, puhub jäine põhjatuul, tihti tugev tuul 6-11 m/s. Hotellide randades on kõiksugu seinu ja tuuletõkkeid- seal oleks päris hea. Aga seda 1-2 dollarit iga korra eest ei taha välja käia ka rikkamad talvitujad, nii me siis kasutame linna ainsat tarastamata lagedat merekallast. Päike on küll erevalge, ei saa silmigi lahti hoida. Aga kiirgus on tänavu ebameeldivalt tajutav, läbib kogu organismi ja tekitab mõnedel päikesepiste, ka minul. Sinna lisandub tihtipeale talvine külmetus- nii kohalikud kui välismaalased põevad praegu: köhivad, aevastavad, lamavad palavikus... Läbi majaseinte on kuulda pidevat kroonilist köhimist.
 Soojaga harjunud kohalikud kannavad enamasti pakse talveriideid, traditsioonilist galabeejat kandvad mehed kannavad nüüd tumedat paksu galabeejat ja suurt paksu salli peas. Teevad õhtuti- öösiti õues lõket- nad ju ööinimesed ja suhtlemismaaniaga.
  Õnneks on apteekides haritud proviisorid (kui nad parajasti pole enda asemel leti taha jätnud suvalist inimest), ja medikamendid odavad.
Jõulupühi siin kohalikud moslemid muidugi ei pea, välismaalaalastele on poodides Hiina läikivaid kaunistusi saada, vahel kopti pered kaunistavad oma kodu juba alates 20. detsembrist, kuigi nende kui õigeusklike jõulud on 7. jaanuaril. Küll tahaks teada, kas nende kiriku pidulikul jumalateenistusel pakutavas veinis on ka mõni kraad alkoholi? Igatahes mõnes poes müüdav kloostri vein pidi olema alkoholivaba.
Kõigil soovijail on lihtne osta kohalikku veini, -džinni ja -õlut. Kohvikutest ja ka hulgilaost.
  Kuigi ka venemaalaste jõulud on 7. jaanuaril, nende pidutsemine-joomine käib ka igal muul põhjusel. Sel aastal on Egiptuse ja Türgi reisid turismigruppidele keelatud, siia tullakse palju vähem, ja liinilendudega. Seega ei peaks tänavu kesklinnas purjus inimesi eriti olema.
Siinsed tuhanded kohapeal elavad välismaalased tunnevad end turvaliselt.
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar