kolmapäev, 7. jaanuar 2015

Õigeusklike jõulud

Õhk +20, meri +24, tuul 11 m/s

   Ilmad on hetkel külmad, isegi põhjamaadest pärit inimesed riietuvad talviselt. Tuul ei lase end tänavalgi normaalselt tunda, ammugi siis randa minna. Varsti on aga loota rannailmade tagasitulemist.
  Eile oli koptide ja Venemaa õigeusklike jõululaupäev. Hurghada kirikutes toimusid pidulikud jumalateenistused. Suurem osa erinevate kopti usulahkude rahvast (ja välismaalased) kogunes kogu suguvõsa või perekonnaga Daharis asuva peakiriku juurde. Naised (koos lastega) istuvad parempoolsetel pingiridadel, mehed vasakul pool. Peakiriku foto on mul ühes varasemas blogipostituses. Kogu kohaletulnud rahvas ära ei mahtunud, suur osa jäi hoovi. Jumalateenistust peeti ka eile südaöösel. Turvamehi oli politsei palju kohale toonud, isegi soomusautod olid. Et ära hoida võimalikke uskudevahelisi kokkupõrkeid. Pakuti leiba- "Kristuse ihu", veini seekord näha polnud. Mõnikord pakutakse kirikus ka veini. Ja kirikuid on Hurghadas veel, kuid mošeesid on palju rohkem. Ka teistes kirikutes toimusid jõulujumalateenistused.
   Koptide kodudes peetakse jõulude puhul pidusöömaaeg ja käiakse ka sugulastel külas. Kodud on kaunistatud Hiinas toodetud kirevate kaunistuste ja vanikutega.
  Vanalinnas on säilinud ka mõned vanad elumajad:
   Kanu, kitsi ja lambaid peetakse ka mõneski teises linnaosas. Koptide linnaosas Kairos on peetud ka sigu. Seagripi aegadel korra hävitati küll sealsed sead, aga vist nüüd peetakse neid jälle.
Islamiusulised sigu ei salli, koraani järgi on sealiha keelatud. Tegelikult on sigadel olnud ohtlikke parasiite, aga paljud maailma maad ida pool peavad sigu rikkuse tunnuseks ja sealiha tähtsaimaks toiduaineks.
   Kalureid on siin palju, ja kalu Punases Meres jätkub. Kalaturul on müügil erinevaid kalu:
   Müüja puhastab kliendi soovi korral kalad, ka võib lasta need tulel valmis küpsetada. Püütud on kalad enamasti samal varahommikul, aga ostja peaks siiski oskama värskemat kala ära tunda.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar