laupäev, 23. november 2013

Egiptus kõrvaltvaataja pilgu läbi

õhk +29, meri +26

   Tänavatel on turiste (võrreldes mõne aasta taguse ajaga) vähem, kaubapakkujaid rohkem. Kui muu ei aita, tuleb idioodi nägu ette manada ja mööda jalutada. Siin talvitujate näod jäävad kiiresti meelde ja nende peale end ei kulutata.
   Ehitused siiski edenevad, kuigi ootele jäänud ehitisi on rohkem kui ehituses olevaid.
   Reedesed keskpäevapalvused edastatakse nüüd paljudes kohtades valjuhäälselt paari kilomeetri raadiusele. Aga palvuselt lähevad mehed otse patupessa- avalikku randa poolpaljaid euroopa naisi vaatama, moe pärast käiakse paar korda ujumas ka.
   Poodides kaupa jätkub. Maksta saab suuremates poodides ka kaardiga, kui arve ületab meie vääringus 1 eur. Turul käib kauplemine täie hooga:

   Eriti hästi läheb lihtsatel kohalikel sööklatel ja meeste kohvi-teemajadel, neil on kliente palju. Viimastes müüakse peamiselt kanget kohvi ja kanget teed, lisaks muidugi šiša- vesipiip- soovijaile. Televiisorist tuleb enamasti jalgpall, ja vastavalt peremehe (seega ka külastajate) usutunnistusele kas islami- või kopti jumalateenistus. Kohalikud naised neis meeste kogunemiskohtades ei käi, mina olen küll mõnikord rahutuste ajal uudiseid vaatama jäänud. Nüüd on rahutused ajalooks saanud, kuurortides seda enam.
    Nagu alati, on palju väikseid toidupoode, apteeke, pesumaju, muu kauba poekesi ja igasugu väikeäritegevust. Meie maja keldris oli senini hindude juveelitöökoda- enam vist pole. Ka kinnisvarabüroosid jääb vähemaks. Advokaadibürood kolivad advokaadi elukorteri esimesse tuppa.
   Palju kopte on välismaale kolinud. Üldiselt on nad muhameedlastest targemad, töökamad, tihti haritumad. Ja õilsama iseloomuga, valmis omakasupüüdmatult ligimest aitama. Samas kui muhameedlaste püha kohus on valget inimest (uskmatut) "intelligentselt" petta.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar