esmaspäev, 13. jaanuar 2014

Egiptuse putukad ja kahjurid

Õhk +24, meri +23

   1. Sääsed.
Neid on igas maailmajaos, igas riigis, praktiliselt igal aastaajal. Aga et kõrberiigis sääski nii palju on, tundub uskumatu. Talvel pidi neid küll vähem olema, aga ikka ei osata (ega raatsita) hotellides muud tõrjet teha, kui neid haisuga suitsukahurist akende tagant peletada. Korralikud aknavõrgud puuduvad enamasti nii kodudes kui hotellides. Mina olen oma 2 väikest aknaava katnud tihedalt peenema silmaga tüllkardinaga, ja kui uksest kiiresti sisse- välja käia, siis on ikka haruldane sääsevabalt elada. Egiptuse korterite uksed on enamasti mitte eriti tihedad, ja ukse all on suurem vahe. Kas tõesti õhuringluse suurendamiseks? Kaldun arvama, et ehitajate ükskõiksusest. Ka uksepragudest tuleb sääski sisse, eriti kui sees on valgem kui väljas.
   2. Hiired- rotid.
Egiptus kui ammutuntud viljakasvatusmaa (Niiluse ümbrus) on alati hädas olnud hiirte- rottidega. Ilmselt seetõttu ongi kassid olnud pühad loomad. Ja seda senini. Koertesse on pigem negatiivselt suhtutud. Nüüd on piisavalt nii hulkuvaid koeri kui kasse. Ja mõlemad toituvad peamiselt prügist, milleks näha vaeva hiirejahiga? Hiired- rotid elavad tihti majade sisešahtis, kuhu koguneb pikapeale prügi, ja kus inimesed enamasti ei käi. Šahti seintel  on vee- ja kanalisatsioonitorud, ka igasugu juhtmed- kaablid:
 Õnnelikud on need korterid, kelle üks akendest ei avane sellisesse šahti. Sealt tuleb hiirtele-rottidele lisaks ka igasugu putukaid. Kõige vabadustarmastavamad hiired- rotid elavad muidugi siinses vabas (linna)looduses. Neid võib kohata nii tänavatel, prügikastides kui ka mere ääres. Juba siis vee piiril neil süüa on. Kas tõesti püüavad krabisid? Muud justkui leida seal pole.
   3. Vaaraosipelgad.
Sipelgaid on siin mitut liiki. Eriti hädas on esimese- ja keldrikorruse inimesed- asutused. On hooneid, kus nad on kindlalt hõivanud kogu maja, levivad igalt poolt, ja väga keeruline on neid hävitada. Mul on suveks ära sõites toiduainete varud klaaspurkides, väiksemad pakendid kilekotis ja nööriga lae alla tõmmatud, ja seni on see aidanud kõigi kahjurite vastu. Igasugusteks eriolukordadeks aga peab siin riigis vee- ja toidutagavarasid omama.
  4. Prussakad.
On nii tavalisi, kui ka igasuguseid suuri, kuni 10 cm- pikkuseid. Need suured on kummalised- juhtub sageli, et kukuvad selili. Enam püsti ei saa- kas surevad pikapeale, või tuleb maha tappa. Väikseid, eesti suguvendade suuruseid- jätkub siin ka.
   5. Sisalikud.
Kui  mõni tuppa satub, hävitab justkui putukaid, aga tema väljaheited on musta värvi ja asuvad 3,5 m. kõrgusel laes. Tülikas ja tihti võimatu koristada. Siinsed ruumid on ju kõrged ja heledad.
   6. Kärbsed.
Kuna prügi on palju, on ka kärbseid liiga palju, eriti tuulevaiksema ilmaga. Ka randades, sest hotellid ja avalikud rannad tahavad ju teenida toidu- joogi müümisega. Ainult tuule käes saab rannas ilma kärbesteta olla.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar