esmaspäev, 16. detsember 2013

Egiptuse müra ja lärm

Õhk +20, vesi +25

  Siberist tulnud külmalaine on möödas, aga talvised temperatuurid tulid liiga ootamatult. Lund (ja vihma) sadas Kairos ja Siinail. Hurghadas oli lihtsalt jahedam ja tuulisem. Nagu Euroopaski.
   Siinsetes suurlinnades ja kesklinnades on väga tugev müra: liikluses signaalitatakse pidevalt- õigus on sellel, kelle signaal on tugevam. Taksod tuututavad igale välismaalasele lähenedes- lootuses, et too äkki taksoga sõita hakkab tahtma. Ja valge inimese tunneb iga taksojuht ka mitme tänava kauguselt ära ja jääb teda ootama. Kõikides liiklusvahendites on aknad viimseni lahti, tuuletõmbus meeldib egiptlastele rohkem kui konditsioneeri kasutamine. Igas kohvikus on vali muusika, ikka lootuses endale reklaami teha. Autod, millel on mistahes kaup müügiks, kuulutavad valjuhääldajast: tulge ostma. Gaasiballoone vahetavatel autodel peksab autokastis istuv poiss raudlatiga vastu tühje balloone, et perenaistes tekitada soovi tühjenev balloon täis ballooni vastu vahetada. Jne.
Aga nendel tolmustel, lärmakatel tänavatel tunnevad kohvikusistujad end väga mõnusasti:


  Araablased, kohtudes oma sõbra või tuttavaga, kuulutavad oma heameelt kohtumisest ülevoolavalt valjusti. Ja sõbrad- sugulased (mehed) suudlevad- embavad üksteist ennastunustavalt. Ka keset liiklust. Naised (sugulased või sõbrannad) omavahel ka.
  Igas teises majas käib ehitus- või ümberehitustöö: kellel raha on, see ehitab oma elamist või äripinda aina uhkemaks. Seega toimub ka hulgaliselt lammutustöid ja muidu kopsimist.
  Mošeedes laulab muedzin läbi valjuhääldi paljude kvartalite kaugusele, kutsudes muhameedlastest mehi 5 korda päevas palvusele. Tihtipeale on peale mošeede palvetamiseks kohandatud ka elumajade või ärihoonete vaba pind. Seega on palvusele valjusti kutsumisi palju rohkem kui mošeesid. Ja igale palvusele kutsutakse vähemalt 2x, mõningase vaikuse järel. Naised peavad palvetama oma palvevaibal kodudes. Enne palvetamist pestakse end.
   Igas elamus vaadatakse väga tugeva heliga televiisorit päev (ja tihti ka öö) läbi. Hüütakse mitu korrust edasi asuvatesse korteritesse läbi kajava trepikoja edastamist vajavaid teateid. Ka tänavalt hüütakse igasugu uudiseid mõnele selles majas elavale inimesele, nii et terve tänav kuuleb. Laste hõisked ja nutt muidugi lisaks.
   Igasugu müraga ollakse nii harjunud, et ei panda tähelegi.
   Minu El Kauseri piirkond on uuem elamurajoon. Paari maja jagu kvartali sissepoole pole ei tänava- ega kohvikumüra õnneks kuulda. Seega on veidi vaiksem. Mõnikord veab!
  
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar